Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσπάθεια Τσίπρα να πείσει ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019

ImageHandler-4-e1514955846923

Υποστήριξε ότι οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκότερες τότε επιχειρώντας να υποβαθμίσει τις προβλέψεις ότι η κυβέρνηση διανύει έτος πολλαπλών προκλήσεων, όπως το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων

Τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών έβαλε ο πρωθυπουργός, ο οποίος  με συνέντευξη του επιχείρησε να υποβαθμίσει τις προβλέψεις ότι η κυβέρνηση διανύει έτος πολλαπλών προκλήσεων, όπως το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Μιλώντας στον Real Fm ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι η Ελλάδα ανακτά τη θέση που της αξίζει στη διεθνή σκηνή και την οικονομική της αυτοδυναμία και πως «μπορούμε να μιλήσουμε για έναν χρόνο που θα φέρει τη χαμένη ελπίδα».

Κόντρα στις προβλέψεις, ότι η κυβέρνηση θα βρει διέξοδο στις πρόωρες εκλογές εντός του 2018-μετά την υποτιθέμενη καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο- ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, λέγοντας ότι το 2019 οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκότερες για εκλογές.  Μέλη της κυβέρνησης, σχολιάζοντας τα σενάρια πρόωρων εκλογών εκτιμούν ότι το πλάνο ήταν και παραμένει η εξάντληση της τετραετίας. Αναφορικά με τα περί ανασχηματισμού σχολιάζουν ότι προς το παρόν οι αλλαγές έρχονται σε δεύτερη μοίρα και οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, στη συνέντευξη του, υποστήριξε ότι με το τέλος του μνημονίου πρέπει να τερματιστούν και οι παθογένειες καθώς αν δεν γίνει αυτό «υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούμε στον ίδιο φαύλο κύκλο». Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Δεν οραματίζομαι το 2018 ως επιστροφή στα χρόνια προ κρίσης. Έχουμε περάσει μία τραγωδία.

Αυτή την τραγωδία πρέπει να την έχουμε ως μάθημα. Το πάθημα να γίνει μάθημα, να μην χάσουμε ποτέ ξανά τον έλεγχο των οικονομικών μας στοιχείων. Αυτή η πρόσφατη εμπειρία μας, πρέπει να μας κάνει δυνατότερους».

Ως αίτια της κρίσης ανέφερε «το στρεβλό παραγωγικό μοντέλο, την αύξηση της οικονομίας ως φούσκα, το σύστημα διαπλοκής και την ατιμωρησία των υπευθύνων» υπογραμμίζοντας ότι «όλα αυτά πρέπει να τα ξεπεράσουμε» και πως πρόκειται για πάλη «συνεχή και διαρκή».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «προπαγανδίζει την καταστροφή εδώ και πολύ καιρό» και πως βασική της επιθυμία «δεν είναι η έξοδος από επιτροπεία αλλά η παλινόρθωση του παλιού καθεστώτος και σε επίπεδο ήθους».

Είπε χαρακτηριστικά για τις εκλογές: «Δεν με αφορούν ιδιαίτερα οι λανθασμένες εκτιμήσεις τους για ημερομηνία εκλογών.

Οι εκλογές δεν θα γίνουν το 2018, αλλά το 2019 στο τέλος της θητείας. Και αυτό γιατί, όχι μόνο τότε θα είναι ευνοϊκότερες οι συγκρίσεις σε σχέση με το πού ήμασταν και πώς θα παραδώσουμε τη χώρα, αλλά κυρίως γιατί η χώρα χρειάζεται να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη σε σχέση με τους εταίρους άρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και αυτή η κυβέρνηση μπορεί να την παράσχει».

Για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων δήλωσε αισιόδοξος: «Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να διαχειριστούμε ένα θέμα που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αν όντως υπάρχει η επιθυμία από την άλλη πλευρά να γίνουν βήματα μπορούν να γίνουν και βήματα διεξόδου. Ομως ας καταγράψω μόνο αισιοδοξία και ας περιμένουμε να δούμε όχι μόνο λόγια. Προτιμώ πράξεις, όχι λόγια».

Τέλος για τα ελληνοτουρκικά είπε ότι ο Ερντογάν είναι προγραμματισμένο να πάει στη Θεσσαλονίκη στο α’ εξάμηνο του 2018 για το Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και πως «θα εργαστούμε με εποικοδομητικό τρόπο παρά τα προβλήματα.

Το χειρότερο είναι να μη συνομιλεί κάποιος και να μην προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα θέματα. Μέχρι σήμερα έχουμε κάνει καλά που έχουμε ανοίξει διαύλους παρά τις υπαρκτές διαφορές».

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply